KVKK Nedir?

24 Nisan 2016'da kabul edilen, 7 Nisan 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNU (Kısaca KVKK) kişisel verilerin işlenmesi ile ilgili bir çok düzenleme ve yükümlülük getiriyor.

KVKK Kapsamı

  • Kanunun 1. maddesinde de belirtildiği üzere bu Kanunun amacı; kişisel verilerin işlenmesinde başta özel hayatın gizliliği olmak üzere kişilerin temel hak ve özgürlüklerini korumak ve kişisel verileri işleyen gerçek ve tüzel kişilerin yükümlülükleri ile uyacakları usul ve esasları düzenlemektir.
  • Bu Kanun hükümleri, kişisel verileri (Ad soyad,e-mail adresi,tc-no,telefon no vb.) işlenen gerçek kişiler ile bu verileri tamamen veya kısmen otomatik olan ya da herhangi bir veri kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla otomatik olmayan yollarla işleyen gerçek ve tüzel kişiler hakkında uygulanır.
Bu Kanunun uygulanmasında tanımlar(madde 3)

a) Açık rıza: Belirli bir konuya ilişkin, bilgilendirilmeye dayanan ve özgür iradeyle açıklanan rızayı,
b) Anonim hâle getirme: Kişisel verilerin, başka verilerle eşleştirilerek dahi hiçbir surette kimliği belirli veya belirlenebilir bir gerçek kişiyle ilişkilendirilemeyecek hâle getirilmesini,
c) Başkan: Kişisel Verileri Koruma Kurumu Başkanını,
ç) İlgili kişi: Kişisel verisi işlenen gerçek kişiyi,
d) Kişisel veri: Kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgiyi,
e) Kişisel verilerin işlenmesi: Kişisel verilerin tamamen veya kısmen otomatik olan ya da herhangi bir veri kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla otomatik olmayan yollarla elde edilmesi, kaydedilmesi, depolanması, muhafaza edilmesi, değiştirilmesi, yeniden düzenlenmesi, açıklanması, aktarılması, devralınması, elde edilebilir hâle getirilmesi, sınıflandırılması ya da kullanılmasının engellenmesi gibi veriler üzerinde gerçekleştirilen her türlü işlemi,
f) Kurul: Kişisel Verileri Koruma Kurulunu,
g) Kurum: Kişisel Verileri Koruma Kurumunu,
ğ) Veri işleyen: Veri sorumlusunun verdiği yetkiye dayanarak onun adına kişisel verileri işleyen gerçek veya tüzel kişiyi,
h) Veri kayıt sistemi: Kişisel verilerin belirli kriterlere göre yapılandırılarak işlendiği kayıt sistemini,
ı) Veri sorumlusu: Kişisel verilerin işleme amaçlarını ve vasıtalarını belirleyen, veri kayıt sisteminin kurulmasından ve yönetilmesinden sorumlu olan gerçek veya tüzel kişiyi,ifade eder.

KVKK hükümleri kimleri ilgilendiriyor?

Örneğin bir işletme ya da gerçek kişi mevcut ve potansiyel müşterileri ile ilgili kayıt tutuyorsa KVKK hükümleri çerçevesinde hareket etmekle mükellef oluyor. Bu bağlamda verilerin yurtdışına çıkmamasından, veri kaydederken karşı tarafa bir aydınlatma metni sunulmasından ve veri işleme için açık rıza alınmasından sorumlu olunuyor.

6698 Sayılı Kanun
Ceyhun Orhon

Ceyhun Orhon

İştigal alanlarım: "Dijital Pazarlama | Web Tasarım | İş Yönetimi". Akademik durumum: "Siyasal Bilgiler | Marka İletişimi | Web Tasarım ve Kodlama" Kişisel web sitesi : www.ceyhunorhon.com

Şimdi Bir Yorum Bırakın

Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this